Hydrotherapie

Het woord hydrotherapie komt van het Griekse woord hydor (water) en therapeia (genezing). Hydrotherapie wordt al sinds duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde.
Hydrotherapie voor honden is ontstaan in Engeland. Trainers van racehonden gebruikten deze therapie om hun hond in optimale conditie te brengen/ houden.

Hydrotherapie kan omschreven worden als een bewegingstherapie in warm water. Het water dat gebruikt wordt tijdens de therapie heeft een voor de hond aangename temperatuur. (± 32° C) In warm water gaan de bloedvaten meer open waardoor er meer zuurstof naar de spieren kan gaan.
De spieren kunnen hierdoor beter functioneren. In koud water echter, gaan de bloedvaten vernauwen met als gevolg dat de spieren verkrampen. Zwemmen, bewegen in warm water stimuleert dus de bloedsomloop en vermindert de pijn aan spieren en gewrichten.
Doordat de therapie in water plaatsvindt kan de hond zijn ledematen onbelast bewegen

Zwemmen of bewegen in water vraagt veel meer energie dan wandelen. Zowel de ademhaling als de hartfunctie zullen hierdoor geactiveerd worden.

Guus wordt met de lift het water in geholpen.

Hydrotherapie kan helpen bij:

Orthopedische problemen zoals: artrose, spondylose, hernia, kruisbandproblemen, heup- en elleboogdysplasie.
Verminderde mobiliteit bij oudere honden.
Spierverval na een blessure / fractuur.
Overgewicht.
Conditietraining / sporttraining.
Voor en/of na een operatie.

Het moment dat een hond met de hydrotherapie kan beginnen is afhankelijk van de aandoening. Bij orthopedische problemen (operaties) wordt er pas begonnen als de hechtingen eruit zijn. Bij neurologische aandoeningen zien we dat de beste resultaten behaald worden als er snel met de therapie gestart wordt. De eerste maanden na het letsel zijn namelijk heel belangrijk om de beweging weer terug te krijgen.

LET OP!Bij de volgende problemen wordt de therapie aangepast aan de hond. Als de problemen zeer ernstig zijn, komt de hond helaas niet in aanmerking voor hydrotherapie:

-Bij hartproblemen
-Bij ademhalingsproblemen.
-Bij huidaandoeningen of open wonden

Hydrotherapie is een aanvulling, ondersteuning bij de revalidatie van uw hond, het vervangt nooit een dierenartsbezoek!

 

Onze eerst ervaring met hydrotherapie was toen Guus ongeveer 5 maanden oud was en kreupel begon te lopen.
In eerste instantie dachten we aan groeipijnen maar omdat de klachten snel verergerden werden we bang dat het HD zou kunnen zijn.

We zijn naar een HD specialist gegaan en na uitgebreid onderzoek en röntgenfoto’s bleek dat er een heupbandje gescheurd was; zeer waarschijnlijk gebeurd na uitglijden. De andere heup, knieën en ellebogen waren gelukkig prima en hoewel dit zeker een serieus probleem was, waren we toch blij dat het geen ‘echte’ HD was. Oppervlakkig bekeken gaf de foto wel het beeld van HD maar voor de specialist was ook duidelijk te zien dat er een gescheurd bandje zat die het mogelijk had gemaakt om speling tussen heupkop en heupkom te krijgen.

We hadden een aantal keuzes; een bekkenkanteling operatie of hydrotherapie. Een bekkenkanteling operatie kan alleen gedaan worden als er nog geen sprake is van artrose en hoewel daar op dat moment nog geen sprake van was moesten we wel binnen afzienbare tijd een beslissing nemen. De heupkop, zat net als bij HD, enigszins uit de heupkom en de kans op artrose neemt dan toe.
Omdat een operatie behoorlijk zwaar is en de revalidatie nog zwaarder besloten we om eerst hydrotherapie te proberen.

Guus in het zwembad

Voordat een hond het water in gaat vindt er eerst een uitgebreid lichamelijk en bewegingsonderzoek plaats zodat de behandeling daar op afgestemd kan worden. Ook krijg je een aantal oefeningen mee om thuis te doen.

Zeker de eerste keren in het water krijgt de hond een zwemvest aan ter ondersteuning bij het zwemmen.

Een onderdeel van de hydrotherapie is de onderwater loopband. Het hangt van de hond af of er meer in het zwembad of in de loopband wordt gewerkt. Voor Guus was de loopband het meest geschikt.
Deze loopband is makkelijk toegankelijk door de loopplank die daarna dichtgeklapt wordt en de bak afsluit.
Een hond hoeft niet om te draaien omdat de richting van de loopband kan wisselen.

De snelheid is regelbaar en er is een digitale tijdswaarneming zodat nauwkeurig kan worden bijgehouden hoelang de hond heeft gelopen.
De hond loopt in stap of in draf. De bewegingen zijn daardoor mooi rechtlijnig en symmetrisch.

Baïla in de onderwaterloopband

Net als in het zwembad is het water ook op een voor de hond aangename temperatuur ingesteld zodat de spieren tijdens het bewegen niet afkoelen. De temperatuur is echter wel lager omdat de honden in de onderwater loopband veel harder moeten werken en anders hun warmte niet kwijt kunnen.

Afhankelijk van de aandoening en het verloop van de therapie wordt het waterniveau aangepast. Hoe hoger het water, hoe minder gewicht de gewrichten moeten opvangen tijdens het lopen. In de loop van de therapie zal de waterstand verlaagt worden.

Al snel nadat we met de therapie gestart waren zagen we verbetering; Guus begon zijn achterhand beter te gebruiken en begon steeds beter te lopen!
We hebben dit een aantal maanden gedaan en hebben de sessies afgebouwd van twee maal per week naar één maal per week en uiteindelijk eenmaal in de twee weken.

Precies een jaar na het eerste bezoek aan de specialist zijn we teruggegaan voor het maken van nieuwe röntgenfoto’s om te kijken hoe het er voor stond. De röntgenfoto van een jaar eerder had het beeld gegeven van een C resultaat als we ze voor een officiële beoordeling hadden ingestuurd naar de Raad van Beheer.

Zowel de dierenarts als wij waren aangenaam verrast om te zien dat niet alleen de goede heup nog steeds perfect was maar ook de heup met het gescheurde bandje gaf een perfect beeld en zag er uit als een A resultaat; de heupkop zat weer keurig op de plaats in de kom!
Voor ons was dit het allerbelangrijkste; een specialist die vertelde dat Guus niet alleen aan de buitenkant was genezen maar ook inwendig weer helemaal goed was. Een stevig spierkorset, opgebouwd door de hydrotherapie, kan er namelijk ook voor zorgen dat de problemen verdwijnen.

Overbodig te zeggen dat wij hier erg blij mee waren!!
Uiteraard hebben we toen ook de foto ingestuurd voor een officiële beoordeling door de Raad van Beheer en we kregen een keurige A terug!

Na de therapie worden de honden drooggeblazen zodat ze zo droog mogelijk naar buiten gaan.

Gedurende de laatste maanden van de therapie van Guus hebben we ook Baïla meegenomen voor enkele sessies. Baïla heeft serieuze rugproblemen, waaronder Spondylose en Lumbo Sacrale Instabiliteit.
Door de therapie is zij veel flexibiler geworden en ook zijn haar bewegingen verbeterd; voor de therapie kon ze alleen draven ( en normaal stappen uiteraard 🙂 ) maar na de therapie kon ze ook weer galopperen; iets wat ze alleen op heel jonge leeftijd had gedaan!

Uiteraard zijn wij bijzonder blij met deze resultaten en willen daar therapeute Monique dan ook hartelijk voor bedanken!

Veel van bovenstaande tekst is overgenomen van de site van Monique en het verhaal van Guus is daar doorheen geweven.

Meer info over hydrotherapie en meer ervaringsverhalen vindt u op de site van Monique; Momodogs.