Algemeen

Karakter

De Mastin de los Pirineos is een uiterst uitgebalanceerde en trouwe hond met een zeer innemend karakter en gevoeliger dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Hij is opgeruimd van aard, uitgesproken mensvriendelijk, rustig, waaks, edel en zeer intelligent.
Tegenover soortgenoten is hij zich bewust van zijn eigen kracht en is hij goedmoedig. volwassen reuen onder elkaar zullen zelden problemen geven. Zijn absolute instinct geeft hem de kans om elke situatie juist in te schatten en zolang er geen gevaar voor het hem toevertrouwde dreigt, gedraagt hij zich rustig, observerend en vriendelijk, maar gereserveerd.
Doch zijn moed en zijn overweldigend uithoudingsvermogen kent bij dreigend gevaar geen grenzen. Dan komt zijn angstaanjagende kracht naar voren. Voor indringers zal hij niet terugdeinzen.
De Mastin de los Pirineos is een zelfverzekerde hond, die niet onnodig blaft. Zijn donkere blaf komt diep uit de borst, is overtuigend, aangenaam welklinkend en zwaar.

Sociaal gedrag

Het sociaal gedrag van deze honden is indrukwekkend, en zij vatten hun taken altijd zeer ernstig op. Wanneer u uw hond reeds als pup met andere honden en wildvreemde mensen en dieren laat kennismaken, zal dat op latere leeftijd geen problemen meer geven.
De Mastin de los Pirineos is voor de familie de absolute beschermer en vriend. Zijn geduld is haast grenzeloos, tenzij hij slecht word bejegend of gekwetst, want dan heeft hij het geheugen van een olifant.Waterpret

Uitgebalanceerd

De Mastin de los Pirineos is in zijn totaliteit bezien nog een robuuste en gezonde (oer)hond. Reuen bereiken doorgaans een schofthoogte van 81 centimeter en meer. Voor teven ligt dit zo’n 6 centimeter lager. Een gewicht van circa 70 – 80 kg ligt dan ook voor de hand.
Pas op een leeftijd van drie tot vier jaar is hij zowel geestelijk als lichamelijk volwassen. Hij kan een leeftijd bereiken van gemiddeld tien tot twaalf jaar.

De Mastin de los Pirineos groeit de eerste maanden ontzettend snel en vooral in de hoogte. Dit zorgt voor een behoorlijke belasting van de botten en dit kan tot problemen leiden tijdens de groeifase. Het is dus van belang om goed te voeren. Tegenwoordig wordt vooral natuurlijk voer ( vlees )geadviseerd of voer voor volwassen honden.

Hoewel deze hond van een bovengemiddeld formaat en gewicht is, is hij opvallend lichtvoetig.
Zo laat hij nagenoeg geen ‘voetsporen’ achter.

 

 

 Opvoeding

De Mastin de los Pirineos zal naast zijn dagelijkse wandelingen ook de beschikking willen hebben over een grote tuin. Doch het belangrijkste is een sociale opvoeding in familiekring. Een leven in een kennel is voor deze grote, aanhankelijke hond, ondanks zijn grote aanpassingsvermogen, absoluut uit den boze!
Op grond van zijn aanhankelijkheid is de Mastin de los Pirineos relatief gezien makkelijk op te voeden. Maar vergist u zich niet! Of u zult slagen, hangt af van het wederzijds vertrouwen. Legt u teveel druk op uw hond, dan zal hij dat niet snel vergeten en eerder tegendraads reageren.

Sensibiliteit

De eigenschap: het niet direct opvolgen van commando’s – die eigen is aan alle Berghonden- zit er van oudsher in. Men dient hiermee rekening te houden, anders kan men beter een ander ras kiezen. Ze zijn van oorsprong gewend om zelfstandig te werken.

Daarom is het ook goed te verklaren waarom deze ‘ vierbener’ zeer goed begrijpt wat u van hem verlangt. Wanneer u plotseling of dringend ergens heen moet, dan kan het zijn dat hij zijn blik omhoog wendt en u vraagt of u het werkelijk meent. Ja, hij zal u volgen, maar niet van ganser harte. Op een hondenschool zal hij geen gek figuur slaan. Politiehondentraining daarentegen is niet verantwoord gezien zijn karakter, formaat en kracht.
Vertrouw uw hond. Hij zal er staan als het nodig is. Daarvoor heeft hij geen opleiding nodig. Hij heeft de sensibiliteit om uit te zoeken wanneer zijn hulp echt nodig is en zal u in voorkomende gevallen niet teleurstellen.

Vachtverzorging

De Mastin de los Pirineos is redelijk onderhoudsvrij. Een wekelijkse borstelbeurt is genoeg. Zijn vacht is ‘ zelfreinigend’. Het spreekt voor zich dat gedurende de rui een dagelijkse borstel beurt nodig is. Aangekoekt vuil laat zich gemakkelijk met een borstel verwijderen. De vacht achter de oren en de broek verdienen bij het borstelen speciale aandacht. Ook de oren dienen minstens eenmaal per week te worden nagekeken en eventueel schoongemaakt.
Al met al kan men zeggen, dat als u aan het begrip ‘hond’ vriendelijkheid, grootte, schoonheid, intelligentie, waakzaamheid en exclusiviteit wilt verbinden, de Mastin de los Pirineos mogelijk een goede keuze kan zijn.

Deze tekst is afkomstig van een artikel uit ‘ Onze Hond’, geschreven door Peter Hoevenaars in samenwerking met Sus De Backer.